Orthesiologie

Orthesiologie

Een orthese of teenstukje wordt gemaakt van zacht siliconen materiaal. Om een goed passende orthese te maken wordt er voor het maken van de orthese een voet onderzoek gedaan. Hierbij wordt er gekeken naar de beweeglijkheid van de tenen;  schoenen worden aan de binnen en buitenkant bekeken om te beoordelen of er voldoende ruimte is voor de orthese en soms wordt er een blauwdruk van uw voeten gemaakt. Orthesiologie is een techniek bedoeld voor het ontlasten van diverse drukplekken voornamelijk aan en tussen de tenen en ter preventie van teenstandafwijkingen.

Door het maken van een persoonlijke orthese kunnen deze complicaties vaak verholpen worden. De behandeling is gericht op het verbeteren of het behouden van de beweging die nodig is in de tenen. Ortheses kunnen voor veel mensen een verlichting teweegbrengen bij hun veelal pijnlijke voeten.

U kunt onder andere terecht voor protectieve en preventieve siliconen-ortheses voor:

  • (Weke) likdoorns op of tussen de tenen
  • Voorkomen van standafwijkingen
  • Scheefstand van de tenen
  • Hamertenen
  • Klauwtenen
  • Drukpunten / blauwe nagel bij sport (runnersnail)

DSC01308

Na verwijderen likdoorn kleine teen

DSC01310

Drukvrij gelegd d.m.v. orthese

DSC01314

De druk wordt geleidelijk verdeeld waardoor de likdoorn zal verdwijnen.

Orthese advies: 

In het begin zal de orthese niet altijd erg comfortabel zitten, geef uw voeten de tijd om even te wennen. Bouw het gebruik geleidelijk op, begin bijvoorbeeld met een half uur per dag. Normaal gesproken moet u na 1 tot 2 weken gewend zijn. De orthese mag geen pijn doen of blaartjes veroorzaken! U kunt dit binnen 1 week constateren en vermelden bij de controleafspraak die na 1 week plaatsvindt. Probeer de orthese eventueel eens in andere schoenen. ’s Nachts hoeft u de orthese niet te dragen. De orthese blijft het beste zitten met sokken en dichte schoenen, mits daar voldoende ruimte voor is. Houd bij het kopen van nieuwe schoenen dus ook rekening met de orthese. Probeer, indien mogelijk, de orthese altijd met twee handen aan te brengen en te verwijderen (nooit trekken!)

 

Onderhoud: 

U kunt de orthese wekelijks afwassen met handzeep, daarna wel goed laten drogen. Bewaar de orthese in een doosje met talkpoeder zodat deze langer mee gaat. De poeder zorgt er tevens voor dat het voetzweet een beetje wordt opgenomen. 

 

TIP: Neem bij het kopen van nieuwe schoenen de orthese mee.

AfdrukkenE-mail