Tips

Voetverzorgingstips

                                                                     
Wanneer u zich realiseert wat voor dienst uw voeten moeten leveren verdienen zij toch echt uw aandacht! U kunt te maken krijgen met allerlei ongemakken zoals eelt, likdoorns en ingroeiende nagels. U kunt relatief eenvoudig zelf een aantal van deze ongemakken aan uw voeten voorkomen of verhelpen door het volgen van de onderstaande tips.

 

Bij pijn:

Bij pijn:

Bij pijn:

Pijnlijke voeten zijn niet normaal. Verdring pijn aan uw voeten dus niet, maar doe er wat aan. De meeste voetproblemen zijn op te lossen, en uw medisch pedicure kan daar vaak een belangrijke bijdrage aan leveren en passend advies geven om herhaling te voorkomen.

Dagelijkse hygiëne:

Dagelijkse hygiëne:

Was uw voeten dagelijks met handwarm water en liever niet met zeep. Blijf niet te lang in het water met uw voeten, want, hoe vreemd dat ook mag klinken, een droge huid kan daarvan het gevolg zijn. Droog uw voeten na het wassen altijd zeer goed af, vooral tussen de tenen met een schone handdoek. Trek daarna niet meteen uw sokken aan, maar geef uw voeten de kans om te drogen.

Vochtregulering:

Vochtregulering:

Ook uw voeten hebben baat bij een goede vochtregulerende crème. Breng de crème aan op de gehele voet, behalve tussen de tenen. Bij ieder seizoen en ieder huidtype hoort een aangepaste voetencrème. Uw medisch pedicure kan u adviseren bij de juiste keuze.

Ingroeiende nagels:

Ingroeiende nagels:

Een ingroeiende teennagel is een pijnlijke aandoening – meestal aan de grote teennagel - die zo snel mogelijk moet worden verholpen. De grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende teennagels zijn:

  • Slecht passend schoeisel
  • Het verkeerd (te kort) knippen van nagels
  • Een weke nagelomgeving door veel baden of transpiratie

Correct knippen van de nagels:

Correct knippen van de nagels:

Correct knippen van de nagels:

Het op de juiste manier knippen van uw teennagels is erg belangrijk en kan veel problemen voorkomen. Gebruik bij voorkeur een goede nagelknipper of nageltang, knip de nagels recht af en vooral ook niet te kort. De hoeken mag u zonodig iets afronden met een vijl. Knip uw nagels niet rond om het ingroeien van teennagels te voorkomen.

Laat kloven behandelen:

Laat kloven behandelen:

Kloven zijn plekken waar de huid gaat scheuren doordat deze minder elastisch is geworden. De kloven komen meestal in de eeltranden aan de hiel voor, maar dan juist als de huid extra droog is. Deze kloven worden vaak veroorzaakt door het dragen van te kleine slippers of sandalen. Wat kunt u doen om kloven te voorkomen?:

  • 1 x per week vijlen op een droge huid (1 richting op!)
  • iedere avond uw voeten insmeren met crème

Advies: als er echt een kloof dreigt laat u dan direct behandelen! Dit voorkomt veel pijn!

Schoenen kopen:

Schoenen kopen:

Goede en goed passende schoenen zijn een weldaad voor uw voeten. Volgens onderzoek kunt u het beste in de namiddag uw schoenen kopen. In de loop van de dag zwellen uw voeten namelijk op. Pas beide schoenen en loop een tijdje in de winkel rond. Zorg voor de juiste lengte- en breedte maat, en een stevige hielomsluiting ( contrefort) om zwikken te voorkomen. Let op voldoende ruimte bij de tenen in de breedte en hoogte om te voorkomen dat tenen en nagels in de knel komen. Let op de buigzaamheid bij de voorvoet voor een goede afwikkeling en voorkom stiksels en naden in de schoen. Koop bij voorkeur een lederen schoen voor een optimale ventilatie!

Verhelp eeltranden aan de hiel:

Verhelp eeltranden aan de hiel:

Wanneer u eeltranden aan de hiel hebt, komt dit meestal doordat u op te kleine schoenen, met een open hiel, loopt. Hierdoor 'hangt' de huid min of meer over de rand van de achterzijde van de schoen. Een echt zomerverschijnsel. De “aanwas” van eelt geeft vaak een brokkelige rand. Soms lijkt het een dikke eeltrand, maar bij behandeling blijkt het soms een dunne eeltlaag te zijn. Voorkom daarna deze eeltrand door het dragen van passend schoeisel en het smeren van de juiste voeten crème.

Schimmelinfectie aan de voethuid of nagels:

Schimmelinfectie aan de voethuid of nagels:

Schimmelinfectie aan de voethuid of nagels:

Heeft u last van schimmelinfectie aan de voethuid of nagels, gebruik dan een aparte schone handdoek voor het afdrogen van uw voeten. Gebruik deze handdoek eenmalig en was deze op minimaal 60°.Laat u adviseren door uw medisch pedicure; deze kan u een passend advies geven om de schimmel aan te pakken.

AfdrukkenE-mail