Cryotherapie

Cryotherapie is de medische naam voor bevriezing met vloeibare stikstof. Het is een algemeen erkende methode van behandelen. Cryotherapie is de gecontroleerde vernietiging van ongewenst weefsel door nauwkeurige toepassing van externe koude niet dieper dan 7 mm. Cryotherapie is de methode bij uitstek om wratten te verwijderen.Tot nu toe gebeurde dat vooral bij de huisarts en bij de dermatoloog. Tegenwoordig kunnen voetzorgverleners effectief en veilig voetwratten verwijderen met de nieuwste technologie op het gebied van Cryotherapie: Penetrating Jet Freezing met de CryoPen. Met de komst van deze compacte en heel praktische pen, de straal stikstof kan precies op de wrat worden gericht, kunnen wratten nu succesvol worden behandeld.

Omdat er in de meeste gevallen eerst eelt moet worden verwijderd, zijn patiënten met voetwratten bij een voetzorgverlener direct waar ze moeten zijn. Behandelingen met de CryoPen zijn heel effectief en gebeuren tot op de millimeter nauwkeurig en wordt het beschadigen van gezond weefsel gemakkelijk vermeden. De patiënt voelt er bijna niets van; hierdoor is de behandeling ook uitermate geschikt voor kinderen!Wat zijn Wratten nu eigenlijk?

Een wrat is een rond bobbeltje op de huid dat op het hele lichaam in wisselende aantallen en groottes kan voorkomen. Vrij veel mensen hebben wel eens last van wratten. Wratten zijn onschadelijk en verdwijnen meestal vanzelf, maar ze zijn, indien ze opengemaakt worden, wel besmettelijk en ook kunnen pijnlijk zijn b.v. indien zij zich onder de voet bevinden of op gewrichten.

Wratten worden veroorzaakt door een virusinfectie en zijn daarom besmettelijk. Ze ontstaan twee tot twintig maanden nadat de huid in contact is gekomen met het virus. Er bestaan wel 100 soorten virussen die wratten veroorzaken, maar die verder onschuldig zijn. Het afweersysteem van kinderen is vaak nog niet zo sterk als bij volwassenen. Kinderen hebben daarom eerder last van wratten.Welke soorten wratten kennen wij?

 

  1. De ‘gewone’ wrat is een bloemkoolachtige, scherp begrensde bobbel. Er zijn meestal meerdere wratten, vooral aan de handen, soms op de knieën, de ellebogen en het gezicht.
  2. De voetwrat zit op de voetzool. Er worden drie typen onderscheiden: de mozaïekwrat (die zich oppervlakkig uitbreidt), de doornwrat (die pijnlijk is en in de diepte is gegroeid) en de solitaire wrat.
  3. De vlakke wrat wordt ook wel de ouderdomswrat genoemd is glad, vlak en slechts enkele millimeters groot. Het is een huidkleurig of lichtbruin bobbeltje.
    Ze komen voornamelijk voor op gezicht, armen en benen.
  4. Waterwratjes, ook wel bolhoedwratjes of luchtpukkeltjes genoemd, zijn kleine gladde bolletjes met een putje. Ze komen meestal bij kinderen onder de vijf jaar voor en zijn
    zeer besmettelijk. Deze wratjes kunnen niet met de CryoPen® behandeld worden! Deze wratjes kunt u het beste behandelen met Thuja, een homeopathisch middel.

 
Wanneer moet u een arts raadplegen?


Het is verstandig in de volgende gevallen een arts te raadplegen:

    * wratten die spontaan gaan bloeden of plotseling van kleur of grootte veranderen;
    * wratten op of rond de geslachtsorganen;
    * wratten in het gezicht;
    * bij kinderen jonger dan vier jaar.

 
Hoe zijn wratten te voorkomen?

Het is belangrijk om niet aan wratten te krabben, want daarmee maakt u het virus vrij en geeft u de besmetting de kans zich uit te breiden. Het virus wordt vaak in zwembaden, doucheruimten en sportzalen verspreid.Draag daarom altijd schoenen of badslippers op dergelijke plaatsen. Was en droog uw voeten grondig na een bezoek aan sauna, zwembad of sportzaal.
 

De sterke punten van de CryoPen

 

Kenmerken:   Voordelen:
Steriele werkwijze   Geen steriele werkomgeving vereist, de huid wordt niet geopend, geen risico voor wondjes en infecties, dus veilig
Pijnstillend effect   Lokale verdoving is niet nodig
Procedure   Snelle behandelprocedure. Meestal volstaan 2 tot 3 behandelingen. Behandeltijd 20-30 sec.
Vrij snelle genezing   Veilige en gerichte behandeling
Geen gevaar   Kan probleemloos worden herhaald
Geen neveneffecten   Bot, zenuwuiteinden, grote arteriën en vaten weerstaan de vernietiging door vrieskracht.
     Is er nazorg nodig?

Er is geen nazorg nodig, een pleister volstaat wanneer het letsel wordt blootgesteld aan druk of wrijving.Mocht de patiënt toch ongemak ondervinden, wat zelden het geval is, dan is een paracetamol voldoende.

Behandelingen cryotherapie zijn inclusief het verwijderen van eelt op de wrat, eventueel verwijderen afgestorven weefsel en, indien nodig, drukvrij leggen.

AfdrukkenE-mail